Deze vlinderstrikjes zien eruit of ze zo uit een winkel komen. Sjiek en feestelijk, echt een mooi cadeau voor Vaderdag. Helemaal niet moeilijk te maken, want we hebben ze in meerder steken uitgevoerd zodat je kunt kiezen welke jij het gemakkelijkst vindt.

Het grijze strikje is gebreid in gerstekorrel en de blauwe gewoon in recht. Beiden hebben een averecht bandje. Wij gebruikten een vrij dunne wol voor naald 3.5 of 4 met een piepklein glittertje erin. Gebruik in ieder geval wol en geen katoen, omdat katoen zwaar is waardoor het strikje niet prettig zal dragen. Verder kun je helemaal los gaan en de wol en de kleur die jij mooi vindt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan mohair voor een fluffy strikje of lekker fel roze.

Nodig voor de vlinderstrikjes

  • restjes mooi, vrij dun garen voor naald 3.5 of 4
  • twee breinaalden 3.5 of 4
  • naainaald met groot oog
  • babyelastiek van ongeveer 50 cm lang

Grijs strikje

Zet 50 steken op en brei in gerstekorrel. Dat is afwisselen een steek recht en een steek averecht. In de teruggaande toer doe je precies het omgekeerde, een steek averecht en een steek recht. Dus boven de rechte steek komt een averecht en boven een averechte steek een rechte steek. Je krijgt dan een soort korreltje. Probeer maar, het is eenvoudiger dan je denkt. Brei tot een hoogte van 5 centimeter. Kant de steken losjes af.

Zet voor het bandje 8 steken op en brei averecht (heengaande toer recht, teruggaande toer averecht). Brei tot een hoogte van 8.5 centimeter en hecht af.

Zet nu je strikje als volgt in elkaar. Buig de beide uiteinden naar elkaar en sluit ze met kleine steekjes. Zie foto. De naad zit nu middenachter. Neem het bandje en winkel dat precies om het midden en de naad heen. Naai met kleine steekjes netjes vast. Je strikje is klaar!

Blauw strikje

Zet 40 steken op en brei recht tot een hoogte van 5 centimeter. Kant de steken losjes af. Zet voor het bandje 7 steken op en brei tot 8.5 centimeter. Kant de steken losjes af. Zet het strikje in elkaar op dezelfde manier in elkaar als het grijze strikje.

Zo draag je de vlinderstrik

Rijg een stuk babyelastiek (dun, zacht en soepel elastiek) aan de achterzijde door het bandje. Knoop de strik om en maak hem achteraan onder de kraag vast met een strik zodat hij weer gemakkelijk los te maken is.

Tip van Knitkids

Maak meerdere strikjes en leg ze in een mooi doosje. Wij gebruikten een doos waar een horloge in gezeten heeft.

Succes!

 

Laat een reactie achter