Natuurlijk is het helemaal niet leuk, maar de herfst is toch echt in aantocht. Tijd voor iets warms over je t-shirt. Wij vonden in een heel oud breiboek uit de jaren 70 deze vrolijke poncho die echt heel gemakkelijk te maken is. Alles wat je nodig hebt is leuke garens en wat tijd. Maar dat laatste is er weer genoeg nu de dagen korter worden. Lekker met een knot wol en haaknaald op de bank.

De poncho hebben wij gemaakt voor kinderen, maak je hem iets groter dan is hij ook voor een volwassene geschikt. Het patroon bestaat uit twee rechthoeken met verspringende vakjes gehaakt in stokjes en lossen. Als de lappen klaar zijn rijg je er allerlei fantasiegaren door zodat het mooie eindresultaat ontstaat. Zin in? Dan gaan we nu snel aan de slag.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram garen in de hoofdkleur (wij hebben rood garen van de Wibra gebruikt)
  • restjes wol in allerlei bijpassende kleurtjes, verschillende diktes, pluizig, bobbelig, glanzend enz.
  • haaknaald nr. 4

Zo maak je de poncho

Begin met het haken van een ketting lossen van 40 centimeter lang. Toer 1:  4 lossen voor het eerste gaatje en stokje, steek dan dus in de vijfde losse voor je eerste stokje, dan 1 losse, 1 steek overslaan en een stokje haken. Blijf dit herhalen. Als je dus iedere keer één losse haakt en één steek overslaat krijg je vanzelf allemaal gaatjes in je werk. Die heb je later nodig voor het doorrijgen. Toer 2: haak altijd aan het begin van de toer 4 lossen, 3 voor het eerste stokje en 1 voor het overslaan van de eerste steek. Haak nu het stokje iedere keer op de plaats waar de vorige toer de losse is gehaakt. Zo gaan de gaatjes verspringen. Maak het stokje dus in het gaatje van de vorige toer. Haak nu door tot lengte van 70 centimeter. Leg deze lap opzij en maak nog precies zo’n zelfde lap.

In elkaar zetten van de poncho

Nu gaan we de beide lappen aan elkaar naaien. Hiervoor moet je goed kijken naar het schema op de foto.

Leg de twee delen tegen elkaar zoals op de foto Naai de delen met kleine steekjes aan elkaar.

Sla nu het lange deel naar de andere zijde. Vervolgens leg je het onder uitstekende deel tegen de onderrand van de lap die je net gevouwen hebt. Deze naad naai je vast.

Nu heb je een poncho, maar die is wel ontzettend saai. Dus gaan we nu naar hartenlust allerlei kleuren garen door de gaatjes rijgen, heen en weer verspringend. Kijk hiervoor weer goed naar de foto.

Hier zijn we op de helft, nu nog de andere zijde inrijgen en de franje maken.

Laat aan het begin en einde ongeveer 10 centimeter extra garen hangen, dit is de franje. Er blijven nu 2 kanten zonder franje over, knip hier stukjes garen van 20 centimeter af en maak ze vast aan de kanten die nog geen franje hebben. Wij hebben dat in dezelfde volgorde van kleur gedaan als het rijgen van de lappen.  Knip alle franje netjes op één lengte af. Al met al best een werkje, maar moeilijk is het zeker niet en je hebt daarna wel je eigen unieke poncho.

Veel plezier ermee.

Weet je niet precies meer hoe je een stokje haakt? Kijk dan naar het filmpje.

Laat een reactie achter