Wij presenteren: Pa Paul, Ma Maartje en dochter Doetje Punnik. Je maakt deze zeer kleurrijke familie van kleine restjes garen. De lijfjes worden gebreid, in recht of averecht, wat jij het gemakkelijkst vindt. De armen en beentjes zijn gepunnikt op een simpel klosje. De haren zijn lekker gemaakt van pompons. Kortom, een heerlijk werkje voor de herfstvakantie. Maak ze vast aan je tas of zet ze gezellig op je kamertje.

Dit heb je nodig:

 • restjes garen in je favoriete kleuren geschikt voor naald nr. 4
 • breinaalden nr. 4
 • punnikklosje
 • pomponmaker of kant en klare pompons
 • naainaald en een beetje vulling
 • wiebeloogjes en borduurgaren

Zo worden ze gemaakt:

Zet voor de lijfjes 30 steken op en brei 10 cm recht of tricotstreek. Kijk eventueel de filmpjes op deze site om te zien hoe je dat doet. Voor dochter Doetje brei je 8 cm hoog. Kant de steken losjes af. Vouw nu de zijkanten van het lapje naar achteren. Je hebt dus nu een naad aan de achterkant. Naai deze met kleine steekjes dicht. Naai nu ook de onderkant dicht. Vul het lijfje een beetje op en sluit ook de bovenkant met kleine steekjes. Het lijf is nu klaar.

Armen en benen:

Voor de armen en benen punnik je tot een lengte van 10 cm (dochter 8 cm) in de kleur die je leuk vindt. Hecht af en naai de benen en armen aan het lijf. Je kunt de armen en benen ook verschillend van lengte punniken. Net wat je mooi vindt. Vind je punniken niet leuk of moeilijk, dan kun je de armen en benen ook breien of bijvoorbeeld draden vlechten.

Afwerking:

Punnik nog een heel klein stukje en naai deze in een boogje voor de neus. Plak wiebelogen boven de neus en borduur een mondje. Versier je familie met pompons en eventueel gezellige knoopjes.

 

Veel plezier ermee

1 reactie

 1. Alex op mei 18, 2022 om 1:05 pm

  Egt cool
  Ik punnik ook en ik ben een jongen
  En als iemand daar iets op te zeggen heeft trek ik mij daar niks van aan

Laat een reactie achter