Voor het breien van deze kleurige vlinders hebben we ons laten inspireren door de breimannen Arne en Carlos. Zij maken hele mooie dingen van simpele recht gebreide stroken. Ze worden aan elkaar genaaid en daarna dubbelgevouwen. Wij maakten een simpele versie van hun prachtige vlinders. Erg leuk voor kinderen die net kunnen breien, ze hebben alleen een beetje hulp nodig bij het in elkaar zetten. Ze zijn dus super simpel te maken, echt iedereen kan het. Wij noemen dat toveren met lapjes.

Dit heb je nodig:

  • restjes gekleurde wol geschikt voor breinaalden nr. 4
  • breinaalden nr. 4
  • stompe naainaald met groot oog

Zo maak je de vlinder

De stroken zijn allemaal 10 steken breed, je breit ribbels (recht). Je hebt dan de volgende stroken nodig.

  • 1 strook wit van 8 ribbels (kop)
  • 1 strook wit van 25 ribbels (lijf)
  • 2 stroken paars van 20 ribbels (bovenkant vleugels)
  • 2 stroken roze van 15 ribbels (onderkant vleugels)
  • 2 stroken lichtblauw/rood van 8 ribbels (hart in paarse vleugel)

Werkwijze

Je zet dus voor iedere strook 10 steken op en brei net zoveel ribbels als hierboven aangegeven. Heb je al deze stroken gebreid, dan gaan we ze aan elkaar zetten. Naai eerst het begin (de opzet) en de afkant toer aan elkaar. Vervolgens vouw je de strook dubbel. Je hebt nu een mooi bol rondje. Doe dit met al je stroken.

Naai de stroken aan elkaar zoals te zien is op ons voorbeeld. Doe dit aan de achterzijde in de kleur van het rondje en vervolgens naai je ze met een paar steekjes onzichtbaar aan de voorkant vast. Dit voorkomt dat je vlinder aan de voorkant uit elkaar valt. Je vlinder is nu klaar. Je kunt de vlinder gebruiken als onderzetter of er een tas of de muur mee versieren.

Weet je niet meer hoe je moet opzetten, recht breien of afkanten? Bekijk dan onze filmpjes hier. 

Heel veel plezier met het maken!

 

Laat een reactie achter