Zijn ze niet snoezig, deze gezusters poes. Ze zijn gemaakt volgens een heel oud patroon om poppen te breien. Zonder aparte armen en benen. We hebben ze in tricot gebreid, dus heengaande toer recht en teruggaande toer averecht. Als je niet meer weet hoe dat gaat hebben we een handig filmpje voor je. Verder hebben we geminderd en steken bij gemaakt. Dit is heel eenvoudig, maar vind je dit nu te lastig dan kun je de poezen ook als recht lapje breien en straks een draad om de hals wikkelen om zo het hoofd te vormen. In dat geval hoef je nergens steken bij te maken of samen te breien. Zet wel twee steken extra op, dus geen 18 maar 20.

Wat heb je nodig:

 • restjes gekleurde wol voor breinaald nummer 4
 • restje zwarte wol voor breinaald nummer 4
 • breinaalden nummer 4
 • wiebeloogjes
 • kleine zwarte pompons
 • lijm
 • zwart borduurgaren
 • klein beetje pluizige wol voor de haren (Jan Zeeman)
 • naainaald met groot oog en stompe punt
 • vulling
 • kleine strikjes (kun je ook zelf maken)

Zo maak je de poezen

Zet 18 steken op met de zwarte wol en brei 3 toeren recht. Ga nu door met de gekleurde wol. Brei 2 naalden tricotsteek. Maak nu in de volgende toer aan het begin en het eind van de toer een steek bij. Dat doe door de lus tussen twee steken op te pakken en die te breien. Je hebt nu 20 steken. Brei nu 5 toeren tricotsteek. De volgende toer maak je weer aan het begin en het eind een steek bij. Je hebt nu 22 steken. Brei weer 5 toeren. In de volgende toer gaan we minderen. Je breit 9 steken, dan brei je twee maal achter elkaar twee steken samen. Zie foto.

Brei de naald uit. Je hebt nu 20 steken. Brei de teruggaande toer averecht. Brei in de volgende toer 8 steken en weer twee maal twee steken samen. Brei de toer uit. Je hebt nu weer 18 steken. Brei averecht terug. De volgende toer maak je weer aan het begin en aan het eind een steek bij. Je hebt nu weer 20 steken. Brei 3 toeren. Brei in de volgende toer weer aan het begin en eind een steek bij. Je hebt nu 22 steken. Brei 3 toeren. Brei de volgende toer weer twee steken erbij. Je hebt nu 24 steken. Brei averecht terug. Brei in de volgende toer de eerste twee steken samen en de laatste twee. Je hebt nu weer 22 steken. Brei averecht terug. Kant in de volgende toer alle steken losjes af.

Afwerking

Naai de twee zijkanten aan de achterkant netjes aan elkaar. Sluit de onderkant. Vul de poes losjes op. Naai nu een schuin hoekje aan de bovenkant om de oortjes te vormen. Zie foto.

Als je de poes van een recht lapjes maakt, dan wikkel je nu een draad om de hals om de kop te vormen. Neem nu een draad en vorm de poten door recht door het midden te naaien. Zie foto.

Maak van wat draadjes pluiswol een pruikje op de kop. Plak oogjes en neusje op de kop en borduur het snuitje. Maak een strikje van wol of gebruik een lintje.

Veel plezier met het maken.

 

 

1 reactie

 1. Eenvoudig gebreide poes - knit kids op augustus 11, 2019 om 12:27 pm

  […] Kijk voor het in elkaar naaien goed naar de foto’s, dan gaat het vast lukken. Je kunt ook altijd even kijken naar onze handig filmpjes. Zin in nog een eenvoudig gebreide poes? Kijk dan hier. […]

Laat een reactie achter