Een Tomte is in Scandinavië een wezentje dat het huis beschermt. Niet speciaal iets voor Kerstmis dus,  maar vanwege zijn gezellige puntmuts en baard zie je hem toch meestal rond kerst verschijnen. Wij hebben een patroon gemaakt voor een simpele gebreide Tomte. Hij wordt ongeveer 12 centimeter groot, dus heel geschikt om in de kerstboom te hangen. Tip: we hebben ook nog een gehaakte Tomte in de maak. Hij komt er aan.

Benodigdheden:

 • restjes wol in de kleuren donkergrijs, beige, wit en rood. Geschikt voor naald 4/5.
 • breinaalden nummer 4 en 5
 • plukje vulling
 • punnikklosje of pompon
 • belletje
 • naainaald met stompe punt

Zo brei je de Tomte

Zet met naald nummer 5 en donkergrijs garen 12 steken op. Brei nu 6 ribbels (12 naalden recht). Knip de draad op ongeveer 15 cm af en ga verder met beige en naald nummer 4. Brei in tricotsteek (heengaande naald recht en teruggaande naald averecht) 6 naalden. Knip de beige draad weer af op 15 cm en ga verder met rood. Brei 4 naalden tricosteek. Brei in de volgende (heengaande naald= recht) de eerste twee en laatste twee steken samen. Brei de teruggaande naald averecht zonder minderen. Herhaal dit nog 3x. Je hebt nu 4 steken over. Brei nog eenmaal een toer recht en averecht zonder te minderen en kant de steken daarna af. Brei nog een deel op precies dezelfde wijze.

Baardje en neus

Zet met naald nummer 4 en witte wol 3 steken op. Brei twee naalden recht. Brei de volgende naald als volgt: brei 1 steek en maak 1 steek bij, brei de pen uit tot de laatste steek. Maak weer een steek bij en brei de laatste steek. Je hebt nu 5 steken. Brei de volgende naald zonder meerderen recht terug. Herhaal deze twee pennen tot je 22 steken hebt. Kant de steken losjes af. De Tomte heeft een grote neus. Wij hebben hiervoor een klein stukje gepunnikt in de kleur van het gezicht (beige). Je kunt ook een pompon gebruiken in passende kleur.

In elkaar zetten

Leg de goede delen op elkaar en naai met de restjes wol die zijn blijven hangen de Tomte met kleine steekjes aan elkaar. Laat de onderzijde open. Vul nu de Tomte op met wat vulling. Doe er niet te veel in, anders wordt hij niet mooi. Naai nu ook de onderzijde dicht.  Sla het stukje gepunnikte neus dubbel en naai net onder de rand van de muts. Of bevestig hier je pompon. Zet het baardje aan beide kanten van het gezicht vast, de baard moet net onder de neus komen. Zet een belletje aan de muts. Zo jouw Tomte is klaar en je huis is veilig.

Tip: weet je niet meer hoe meerderen en minderen gaat? Kijk dan naar onze filmpjes.

Veel maakplezier.

 

3 reacties

 1. Gehaakte Tomte - knit kids op december 13, 2018 om 1:18 pm

  […] beloofd geven we je ook het patroon van een gehaakte Tomte. Deze is, net als zijn gebreide broertje, gemakkelijk te maken. De muts en het lijf worden apart gehaakt. We hebben hem versierd met een […]

 2. Kerstversiering breien voor beginners - Knitkids op december 11, 2019 om 10:40 am

  […] brei je er nog een paar, zet hem op! Nog meer kerstversiering breien? Misschien vind je deze kerstkabouter wel erg leuk om te […]

 3. Zelf een mini kersttruitje breien - knit kids op december 19, 2019 om 9:53 am

  […] Tip: als je het gat voor de hals te moeilijk vindt, kun je die ook weglaten. Wil je nog meer leuke dingen breien voor kerst? We hebben nog kerstbuideltjes voor je en een echte tomte. […]

Laat een reactie achter