Gehaakte sjaal

Een sjaal voor de zomer? Jazeker, deze gehaakte sjaal staat erg leuk bij een zomerse outfit. Door de leuke kleurtjes, maar ook omdat hij luchtig is en heerlijk draagt. Wij maakten hem voor kinderen, maar je kunt hem ook voor jezelf haken door hem wat breder en langer te maken. Wij gebruikten Soft Fun van Scheepjes. Een prima alternatief is Elsa van Jan Zeeman. Zij hebben wat minder kleurtjes maar het materiaal haakt wel heerlijk en is ook lekker licht en luchtig. Het patroon van de gehaakte sjaal is heel simpel, stokjes en losse. Hij haakt supersnel, dus begin vandaag nog!

Benodigdheden:

  • 1 tot 2 bollen Soft Fun of Elsa voor de sjaal
  • Restjes katoen voor de rondjes
  • Haaknaald nummer 4
  • Stompe naald met groot oog

Werkwijze gehaakte sjaal

Zet 40 losse op en begin met een stokje in de derde losse vanaf de naald. Haak een losse, sla een losse over en haak weer een stokje. Herhaal dit tot het einde van de toer. Keer om met vier losse (eerste stokje en een losse) en haak een stokje op het volgende stokje van de vorige toer. Je haakt dus hokjes, stokje op stokje, losse boven losse. Zie foto. Haak tot de gewenste lengte.

Versiering

Begin met een magische ring (zie filmpje). Haak tien stokjes in de ring en trek stevig aan. Maak zo nog een aantal rondjes in de kleuren die je leuk vindt. Naai de rondjes aan beide zijden van de sjaal. Zie foto.

Franje

Om eenvoudig franje te maken gebruikten wij een boek waarom heen je de draad wikkelt. Je kunt de kleur van de sjaal gebruiken, maar ook de kleuren van de rondjes zijn leuk. Gebruik een wat dikkere haaknaald om de draden aan de sjaal te bevestigen. Zie foto.

Zo je sjaal is klaar. Heel veel plezier ermee!

 

1 reactie

  1. Ina Wijnberg op april 18, 2019 om 2:11 pm

    wat een leuke en eenvoudige sjaal om te maken. Zal me kleindochter heel stoer vinden als ik die voor haar haak. Reuze bedankt hiervoor.

Laat een reactie achter