Een schattig gehaakt kinderhesje wat je heel snel en heel gemakkelijk haakt. Een simpel ruitjespatroon omgehaakt met vasten en versiert met cirkeltjes in zachte pastelkleuren. We maakten dit hesje van Soft Fun van Scheepjes. Een heerlijk zacht garen wat heerlijk haakt en in veel kleurtjes verkrijgbaar is. Een goedkoper alternatief is Elsa van Jan Zeeman. Dit is ook lekker zacht en van dezelfde dikte. Je kunt voor de cirkeltjes  gewoon restjes katoen nemen. Dit hesje past natuurlijk geweldig bij onze bijpassende sjaal en het Boho tasje. Bekijk het maar eens.

Benodigdheden:

 • 2 tot 3 bolletjes garen (Soft Fun van Scheepjes of Elsa van Jan Zeeman)
 • haaknaald nummer 4
 • restjes katoen voor de cirkeltjes
 • maasnaald

Zo maak je het hesje

Het hesje is gemaakt in maat 98. Voor een grotere maat voeg je 6 losse toe bij het opzetten en maak je het hesje twee hokjes hoger tot de armsgaten en twee hokjes tot de hals. Het hesje komt tot de middel (zonder de franje), dus valt kort. Je kunt hem naar wens langer maken.

Zet 40 losse op, haak de eerste toer vaste. Keer om en haak 3 losse (eerste stokje) haak stokjes op de twee volgende vaste. *Haak een losse en sla een vaste over, haak een stokje*. Herhaal van *tot* tot de laatste drie vaste. Haak hier weer drie stokjes. Keer en herhaal deze toer. De stokjes komen recht boven elkaar zodat er hokjes ontstaan.

Haak tot een hoogte van 13 hokjes. Nu verdelen we het werk in drie delen. We beginnen met de voorpanden. Begin de toer zoals je gewend bent met drie losse en twee stokjes, haak vervolgens 5 hokjes, keer om. Haak vier losse (eerste stokje en losse), haak een stokje, hierna nog vier hokjes haken en drie stokjes. Herhaal dit tot een hoogte van 8 hokjes. Breek de draad af en haal hem door de laatste lus. Haak aan de andere zijde eenzelfde pand met aan de buitenzijde weer drie stokjes.

Voor het middendeel slaan we 6 hokjes over en haken hokjes tot zes hokjes van de andere zijde, hier keer je om. Dit zijn de armsgaten. Haak dit deel (alleen maar hokjes) tot dezelfde hoogte als de voorpanden.

Afwerking

Sluit de schoudernaden en haak om het gehele hesje een rand vaste. Werk alle draden netjes weg. Knip voor de franje draden die 20 cm lang zijn. Knoop ze per drie stuks dubbel aan de onderzijde. Het makkelijkst gaat dat met een grote haaknaald. Laat tussen de franjes een ruimte over van drie vaste. Kijk naar de foto’s bij de sjaal hoe de franjes maakt.

Cirkels

Maak een magische ring, haak 3 losse (eerste stokjes) haak in de ring nog 9 stokjes. Trek de ring stevig aan. Vind je de een magische ring moeilijk dan kun je drie losse tot een ring sluiten en hier de stokjes in haken. Het filmpje van de magische ring vind je hier.

Veel plezier!

 

 

 

 

 

 

8 reacties

 1. Paula op mei 18, 2020 om 1:32 pm

  Nou ik weet het niet hoor maar opzetten met 40 lossen lijkt me beetje weinig!!!

  • carlavanklaveren op mei 31, 2020 om 9:17 am

   Is ook een heel klein hesje, het beste kun je even de omtrek van het kind meten met behulp van je toer losse.

 2. a.kallenbach66@gmail.com op februari 9, 2021 om 8:21 pm

  Heel leuk hesje heb het vandaag gehaakt, maar het patroon klopt niet hoor, gelukkig ben ik wel handig en heb het zelf het aantal steken aangepast! Good luck

  • Francien op februari 25, 2021 om 9:02 am

   Kun je misschien aangeven wat er niet klopt? Ik wil het ook gaan maken

   • Karin op februari 5, 2023 om 2:42 pm

    Maat 98.
    Ik heb 110 lossen opgezet.
    Ipv 5 hokjes ( voorpanden) 6 hokjes gedaan.
    Armsgaten. 7 hokjes ipv 6 hokjes

 3. Jolanda op maart 9, 2021 om 1:48 pm

  Als ik de hokjes op de foto tel, kom ik al aan minstens 64 losse.,

 4. Van bael christiane op september 27, 2022 om 1:59 pm

  Wil het maken voor een meisje van 3 jaar. Hoeveel lossen op zetten. Ben een beginner haken

  • carlavanklaveren op oktober 3, 2022 om 8:34 am

   Je kunt het beste even proberen bij het kind. Dit patroon is heel eenvoudig groter te maken. Zet een ketting losse op en meet of de bij het kind of het voldoende is.

Laat een reactie achter