Dit is een super makkelijk patroon van een gehaakte kindermuts. We haken hem met een lekkere dikke haaknaald zodat het flink opschiet. De gehaakte kindermuts wordt met stokjes gehaakt die worden ingestoken in de achterste lus van het vorige stokje, zo krijg je die leuke ribbel in je werk. Het is wel belangrijk dat je van te voren je hoofd opmeet. Vraag hiervoor even hulp, dan gaat het vast lukken.

Dit heb je nodig:

 • garen voor de dikte 4/5 (wij gebruikten Royal van Zeeman)
 • haaknaald nummer 4 of 5
 • naainaald met groot oog
 • karton van een schoenendoos of pomponmaker

Het patroon

Begin met het meten van de afstand van je voorhoofd tot je kruin, tel daar vier centimeter bij op ( dit is de omslag). Haak nu een ketting die net zo lang is als je gemeten afstand plus de vier centimeter en begin nu met het haken van je stokjes. Haak dus eerst 3 losse (eerste stokje) en haak nu de ketting vol met stokjes ( zie filmpje op onze site). Keer nu om en begin weer met 3 losse, haak nu de stokjes en steek alleen in het achterste lusje. Blijf dit doen tot je de omtrek van je hoofd hebt bereikt, dus wel af en toe even passen. Je krijgt dus een rechthoekige lap. Naai dan de zijkanten aan elkaar en rijg vervolgens een draad door de bovenkant en trek die aan.

Heb je een pomponmaker, maak daar dan een pompon mee. Heb je die niet, geen nood. Knip dan twee rondjes uit bijvoorbeeld een kartonnen schoenendoos van ongeveer 7/8 centimeter doorsnee met een gat van drie centimeter. Heb je nog nooit een pompon gemaakt? Kijk dan even op internet hoe je dat het beste kan doen. Naai de pompon op de muts.

Veel plezier met het maken en het dragen natuurlijk!

2 reacties

 1. Carien op december 1, 2021 om 2:09 pm

  Leuke patroontjes en haakfilmpjes! Wel viel mij op dat de manier van vasthouden van de haaknaald er erg lastig uitziet…krampachtig en onnatuurlijk. Ik heb het zelf ook geprobeerd en het is me niet gelukt. Zo leren kinderen ( of beginnende hakers/naaisters hoe het dus niét moet. Hét recept voor een haakblessure. Dat is nou jammer vind ik.

  • carlavanklaveren op december 13, 2021 om 9:15 am

   Haken is ook erg lastig. Het ziet er niet alleen moeilijk uit, het is voor kinderen ook heel moeilijk. Alleen door veel te oefenen gaat het lukken.

Laat een reactie achter