Wij weten dat kinderen breien of haken met franjegaren heel erg leuk vinden. Dus hebben we een tasje met franje gemaakt met een vrolijk randje van dit garen. Franjegaren is niet eenvoudig te gebruiken, je ziet al snel niet meer waar je moet insteken, dus een beetje hulp met het randje kunnen ze wel gebruiken. Dit tasje met franje is gemaakt in tricotsteek, maar natuurlijk kan recht ook prima.

Benodigdheden:

  • restjes bij elkaar passend garen (wij gebruikten Royal van Zeeman)
  • breinaalden nummer 5
  • restje franje garen
  • haaknaald nummer 4
  • naainaald met groot oog en stompe punt
  • eventueel een knoop

Werkwijze

Zet 30 steken op en brei de eerste zes toeren recht. Ga daarna door met tricotsteek (of recht) tot een hoogte van 25 centimeter. Brei in gekleurde strepen. Daarvoor brei je van iedere kleur zes toeren (zes keer heen en weer). Zorg dat je altijd van kleur wisselt aan de goede kant van het werk, dat is daar waar je de v-tjes ziet. Nu gaan we minderen voor de klep. Minder aan iedere zijde 1 steek. Doe dat door in iedere heengaande naald de eerste twee steken en de laatste twee steken samen te breien. De teruggaande naald (averecht) minder je niet. Doe dit in totaal negen keer. Als het goed is heb je nu twaalf steken over. Kant deze steken netjes af.

Afwerking

Naai de zijkanten van je tasje met kleine steekjes aan de verkeerde zijde dicht. Draai de tas om. Haak nu met het franjegaren een toer vasten om de klep. Doe dat aan de goede kant van het tasje. Wij hebben hier twee toeren gehaakt om een nog dikkere franje te krijgen. Je kunt eventueel ook nog een hengsel haken en deze aan weerszijde van het tasje vastnaaien. Meer tasjes maken? Probeer dan het tasje met pomponnen

Naai eventueel een drukknoop op de tas als sluiting.

Veel plezier met je zelf gebreide tasje!

 

Laat een reactie achter