Deze gebreide deurhanger is een ontwerp van Knitkids vriendin Nelly Kloet. Zij ontwierp een breiwerkje dat kinderen zelf kunnen maken. Eenvoudig recht gebreid en natuurlijk heel vrolijk. Hang deze kleurrijke gebreide deurhanger aan je deur zodat iedereen weet dat jij er slaapt. Of schrijf erop wanneer je vindt dat er niemand binnen mag komen. Moeilijk? Echt niet! Vraag alleen wat hulp bij het lezen en in elkaar zetten. Zullen we beginnen?

Nodig:

  • restjes wol in vrolijke kleurtjes geschikt voor naald 3 t/m4
  • een stokje (bijvoorbeeld een verfroerstokje)
  • een paar wiebelogen
  • borduurnaald met groot oog en stompe punt
  • vulling

Zo maken we de deurhanger

Zet met een gezellig kleurtje (wij gebruikten roze) 12 steken op en brei een lapje in ribbelsteek (alle naalden recht) van ongeveer 30 centimeter lang. Kant de steken losjes af.

Zet voor de tong (lichtroze) 6 steken op en brei een lapje ribbelsteek van 6 centimeter lang. Kant ook deze steken weer af. Zet voor de ogen met wit 5 steken op en brei een lapje van 4 centimeter. Brei twee van deze lapjes. Ten slotte brei je voor de strikjes twee lapjes van 12 steken, 10 toeren (5 ribbels). Je hebt nu alle lapjes voor je deurhanger.

Knip nu voor de haren 20 draden van 30 centimeter . Het liefst van iets dikkere wol. Wil je liever lange haren, dan maak je er 50 centimeter van.

In elkaar zetten

Naai de grote lap roze met kleine steekjes dicht aan de lange kant. Je krijgt nu een tunneltje. Terwijl je aan het naaien bent stop je er steeds al een stukje vulling in. Is je tunneltje vol, dan naai je de twee uiteinden rondom dicht. Stop er nog zoveel mogelijk vulling in, zodat hij lekker stevig wordt. Als het goed is heb je nu een soort donut.

Maak een tunnel

Tong en ogen

Haal nu een draadje door de onderkant van de tong en trek die een beetje aan, dan wordt hij mooi rond. Leg de tong op de donut, precies over de plek waar je de donut aan elkaar hebt genaaid. Naai met een paar steken aan de bovenkant vast. Vouw voor de oogjes de boven- en onderkant aan elkaar vast (weer een tunneltje) en naai vervolgens de oogjes met een paar steekjes aan de donut (zie foto). Naai alleen de achterste steekjes, zo houd je een tunneltje. Plak er nu wiebelogen op.

Bovenkant rijgen voor ronding

Tong bevestigen

Oogjes bevestigen

Draai voor de strikjes een draad van 20 centimeter een paar keer om het lapje en knoop vast. De draden niet afknippen, die heb je straks nog nodig. Doe dat ook bij de lange draden voor de haren. Maar er een stevige knoop in en maak op het midden van het hoofd vast. Vouw de haren naar de zijkant en leg de strikjes erop. Neem nu de losse draden van de strikjes, maak mooie staartjes en knoop ze vast om de haren. Je kunt er ook vlechten van maken. Nu nog even de staartjes vastzetten met een klein steekje aan de zijkant van de donut en hij is klaar.

Schrijf je naam (of wat je erop wilt zetten) op het stokje. Hang je hoofd hieronder en hang je zelfgebreide deurhanger aan je deur.

Je kunt er trots op zijn!

 

 

Laat een reactie achter