Dit grappige gebreid biggetje wordt vast jouw beste vriendje. Hij is simpel om te breien. Vraag eventueel voor het lezen van het patroon en het in elkaar zetten even hulp aan mama of oma. Verder wordt dit gebreid biggetje gemaakt maakt leuke restjes wol.

Nodig:

 • restjes wol voor breinaald nr. 4
 • breinaalden nummer 4
 • stopnaald
 • vulling
 • stukje vilt voor de neus
 • oogjes (plakoogjes of veiligheidsoogjes)

Werkwijze lijf

Zet met donkerroze 40 steken op. Brei twee naalden recht (1 ribbel). Ga nu door met groen, brei opnieuw 2 naalden recht (1 ribbel) vervolgens ga je naar lila en brei je opnieuw 2 naalden recht (1 ribbel). Herhaal deze drie kleuren nog 3 keer. Brei nu nog een ribbel donkerroze en groen. In totaal heb je nut 14 ribbels.

LET OP: laat bij het wisselen van de kleur laat je de bolletjes hangen en pak je de draad weer op als de kleur weer aan de beurt is. Trek hierbij niet te strak aan.

Kop

Wissel nu naar lichtroze en brei 1 naald recht, daarna een naald averecht (aan de verkeerde kant van het werk) Herhaal deze twee naalden nog 6 keer. In totaal dus 14 toeren lichtroze. Kant de steken af.

Oren

Zet 6 steken op met donkerroze, brei 3 naalden recht. In de volgende naald brei je de eerste twee steken samen, brei de naald verder uit. Doe dat bij iedere nieuwe naald totdat je nog maar 2 steken overhebt. Brei ook deze samen, knip de draad af en haal door de lus. Brei nog een oor.

Pootjes

Zet met donkerroze 8 steken op en brei 4 naalden recht. Ga door met lichtroze, eerst een naald recht, dan een naald averecht. Herhaal deze twee naalden totdat je in totaal 10 naalden lichtroze hebt gebreid. Kant af. Brei zo nog drie pootjes.

In elkaar zetten

Hecht eerst alle losse draden netjes af. Naai het lijf zo dicht dat de naad aan de achterzijde komt. Naai de bovenzijde van de kop dicht. Vul nu het breiwerk op, gebruik niet te veel vulwol want dan wordt je biggetje niet mooi. Naai de pootjes dicht, eveneens aan de achterzijde en naai de onderkant van de pootjes dicht. Je kunt eventueel een klein beetje vulling in de pootjes doen, maar dat hoeft niet. Naai nu de oortjes op de hoeken van het kopje en naai de armpjes en beentjes aan het lijf. Kijk goed op de foto hoe wij dat hebben gedaan.

Knip nu een rondje uit het vilt en plak dit op de kop zoals op de foto. Doe hetzelfde met de neusgaten. Naai de kraaltjes als oogjes op de kop en borduur een mondje.

Weet je niet helemaal meer hoe je averechts breit, opzet of afkant? Kijk dan naar onze filmpjes.

3 reacties

 1. hennie op oktober 20, 2022 om 9:52 pm

  Helemaal geweldig deze kleine patroontje

 2. vlijtig liesje op december 1, 2022 om 4:12 pm

  HA HA, wat is ie leuk !

 3. Etje op april 12, 2023 om 7:23 am

  Ik zie geen filmpje averechts breien op deze site staan. Klopt dat?
  De andere filmpjes zijn lekker duidelijk en kort voor kinderen inderdaad!

Laat een reactie achter