Deze schattige teckel gaat een nieuw vriendje worden. Let maar op. Hij is heel eenvoudig te breien, maar laat je moeder of oma even helpen met het lezen van het patroon en het in elkaar zetten. Weet je het even niet meer? Kijk dan naar de filmpjes op deze site. Veel plezier met het maken.

Wat heb je nodig:

 • Gekleurde wol voor breinaalden nummer 4
 • Restje zwarte wol voor de neus
 • Vulling voor het lijf
 • plakoogjes of veiligheidsoogjes
 • Stompe naainaald met groot oog
 • Breinaalden nummer 4

Werkbeschrijving

En nu gaan we beginnen. Zet 24 steken op met paars en brei 25 ribbels (50 toeren recht). We gaan nu minderen voor de kop: *brei 1 steek, 2 steken samen, brei verder tot de laatste drie steken, brei 2 steken samen, brei de laatste steek* (je hebt nu 22 steken).

Brei drie toeren recht zonder te minderen. Nu minderen we weer een toer, herhaal * tot *(je hebt nu 20 steken).

Brei nu weer 3 toeren recht zonder minderen en vervolgens weer een toer minderen (18 steken). Weer 3 toeren recht en 1 toer minderen (16 steken). Weer 3 toeren recht en 1 toer minderen. (14 steken). Minder nu de volgende toer gelijk weer (je hebt nu 12 steken over).

We wisselen nu van kleur voor de neus. Ga met zwart verder en brei 4 toeren recht (2 ribbels) zonder te minderen.

Minder nu in iedere volgende toer 2 steken zoals je hierboven hebt gedaan tot je 4 steken overhoudt. Knip de draad af op ongeveer 15 cm. Doe de draad door de naainaald en rijg de draad door de overgebleven 4 steken. Trek aan en laat de draad even hangen, je gebruikt hem straks voor het dichtnaaien.

Oren

Zet met paars 7 steken op en brei 10 ribbels (20 toeren recht). Minder in de volgende toer: brei 1 steek, brei 2 steken samen, brei 1 steek, brei 2 steken samen, brei de laatste steek. Brei nu nog 3 ribbels zonder minderen (6 toeren recht). Hecht de steken af. Brei nog een oor.

Pootjes

Zet 7 steken op met paars en brei 11 ribbels (22 toeren recht). Kant af. Brei nog 3 pootjes.

Staart

Zet 5 steken op met paars en brei 14 ribbels (28 toeren recht). Kant af.

Zo zet je de teckel in elkaar

Hecht de draden netjes af. Naai nu het lijf dicht, te beginnen bij de neus. Je kunt de naad gewoon aan de goede kant dichtnaaien. Gebruik hiervoor de zwarte draad. Ga verder met de kop en het lijf met een paarse draad tot de onderkant. Nu moeten de ogen in de kop, want als de teckel eenmaal gevuld is kan dat niet meer. Steek de ogen precies boven de zesde ribbel vanaf de neus in het breisel, ongeveer een centimeter uit elkaar bovenop de kop. Kijk of je ze zo goed vindt zitten voordat je ze vastzet. Schuif aan de achterzijde het ringetje tegen het oog aan. Hij zit nu goed vast en kan niet meer los. Nu kun je het lichaam gaan opvullen. Doe niet te veel vulling in de teckel, anders rekt het lichaam te veel uit. Neem nu een paarse draad, doe die door de naald en rijg de achterkant dicht. Trek aan en maak de draad stevig vast.

Naai de oren op de kop. Kijk hiervoor op de foto. Ongeveer twee centimeter uit elkaar op de plek waar het hoofd overgaat in het lichaam. De oren hangen net op de grond.

Vouw de pootjes dubbel en naai de zijkanten aan elkaar. Vul de pootjes een beetje op en naai ze onder het lijf aan weerszijden van de naad. Naai het staartje dicht en trek de draad een beetje aan zodat de staart krom gaat staan. Naai de staart achterop de teckel.

Strikje

Zet 7 steken op en brei 4 ribbels (8 toeren recht). Kant de steken af. Hecht de draadjes af. Neem nu een andere kleur draad en wind deze stevig om het midden van het lapje. Naai het strikje bij het oor

Namens Knit Kids veel breiplezier!

2 reacties

 1. Yvonne op januari 27, 2024 om 2:31 pm

  Ik vind het heel leuk om te doen zeker een aanrader

 2. marcella foriers op maart 27, 2024 om 7:24 am

  super dank u wel ga die zeker proberen te breien doe alles naar het ziekenhuis voor de geschenk doos als de kindjes flink zijn mogen ze kiezen anders is het een opgeblazen handschoen grtjs

Laat een reactie achter