Handige tips

We hebben nog wat leuke tips voor je begint met je nieuwe hobby.

Wol

Wanneer je wol gaat kopen moet je op een paar dingen letten. Voelt de wol lekker aan, is het zacht genoeg of juist stevig en heeft het de juiste dikte die je zoekt. Op iedere wikkel van wol of katoen zie je voor welke naalddikte het geschikt is.

Het maakt niet uit waar je de wol koopt. De markt, Action, Jan Zeeman of een speciale wolwinkel, doe lekker wat jij wilt. Wij noemen het wol, maar dat is het maar zelden. Meestal is het acryl of een ander mengsel, allemaal prima geschikt. Echte wol is heel fijn, maar ook duur!

In het gebruik is er wel een verschil tussen wol (acryl) en katoen. Katoen breit vrij strak, wol is soepeler. Voor haken is katoen wel erg prettig.

Koop lekker wat je mooi vindt en gebruik vooral ook de restjes voor de kleine werkjes.

Naalden

Breinaalden zijn er van heel erg dun tot ontzettend dik. Je hebt metalen breinaalden en bamboenaalden. De laatste zorgen ervoor dat het breisel wat minder rekt. Verder maakt het niet veel uit, gebruik wat je prettig vindt. Let er wel op dat de naalden helemaal glad aanvoelen, zonder haakjes of oneffenheden. Ook de punt mag niet scherp aanvoelen. Je breiwerk blijft anders constant haken aan de naalden.

Ook haaknaalden zijn er van heel fijn tot heel grof, eveneens in metaal en bamboe. Soms ook met een prettig handvat. Let ook hier weer op de gladheid van de naalden.

Wij kochten onze naalden in diverse winkeltjes. Goedkope naalden zijn over het algemeen prima. Je hoeft er dus niet heel veel geld aan uit te geven.

 

Versier spulletjes

Kraaltjes, lintjes, glimmende steentjes, vilt, bedeltjes, je kunt het allemaal gebruiken om je brei- of haakwerk mee te versieren.

Die versieringen haal je overal vandaan. Ga eens kijken bij Xenos, Action, Wibra of bij Jan Zeeman. Je vindt daar de meest verrassende dingen. Knopen kun je heel goed op de markt kopen, daar hebben ze vaak een enorm assortiment. Ook voor vilt en lintjes kun je daar goed terecht.

Verder is het fijn om stompe naainaalden (maasnaalden) te hebben. In de patronen geven wij meestal aan waar wij de spulletjes die we gebruiken hebben gekocht.

Niets is leuker dan lekker rondsnuffelen, veel plezier!