Deze walvis dames toveren vanzelf een glimlach op je gezicht, ze zijn dan ook best een beetje gek. Je breit ze heel snel en heel gemakkelijk met lekker dikke wol. Dus ideaal als je net hebt leren breien.

Dit heb je nodig:

 • restje dik garen voor naald 7 of 8
 • een ander restje wol naar keuze voor het maken van de pompon
 • een paar wiebeloogjes met wimpers (o.a. bij Action)
 • een paar lippen van vilt. (o.a. bij Action en Jan Zeeman)
 • een stopnaald
 • wat vulling
 • een schaartje

Zo maak je de walvis

Zet met naald nummer 7 of 8 twintig steken op en brei 32 toeren recht (ribbels). Kant de steken losjes af. Weet je niet meer hoe het gaat, kijk kan naar  de filmpjes op onze site. Je vindt daar filmpjes over opzetten, recht breien en afkanten.

Doe een draad in de naald en naai de beide korte kanten (zijkanten) tegen elkaar. Leg de naad aan de onderzijde van de vis. Rijg een draad door de bovenkant en trek stevig aan. Dit is de snuit. Vul de vis op met wat vulling tot hij ongeveer driekwart vol is. Laat de onderste 12 ribbels zonder vulling.

Neem nu een nieuwe draad en rijg deze op driekwart van de vis (ongeveer 12 ribbels, waar je bent gestopt met vullen) helemaal in het rond. Trek de draad aan. De vulling zit nu dus in de voorkant van de vis. Je hebt nu een lijf en een staart. Deze staart kun je nog dichtnaaien maar het hoeft niet. Stop alle losse draden netjes weg.

Maak een pompon en plak die op de kop. De pompon mag best een beetje lange draden hebben en wat losser zijn, dan wordt het een mooie pruik.  Plak oogjes en mond op je walvis en klaar is deze dame.

Maak nog een gezellig een vriendin voor je walvis zodat ze samen kunnen kletsen.

Veel plezier met breien.

 

 

3 reacties

 1. […] heeft. Ook een erg leuk patroon voor kinderen om te maken. Net zo eenvoudig als bijvoorbeeld de dames walvis. Het strikje brei je natuurlijk ook zelf. Wil je meteen aan de slag? Natuurlijk, laten we […]

 2. Bourlet agnes op april 29, 2019 om 2:51 pm

  Hallo, voor het goede doel knutsel ik en mijn dochter. Ik was begonnen aan de walvis, het breien en in mekaar zetten lukt goed, maar voor de afwerk van het mondje vind ik hier in Antwerpen nergens soortgelijke lippen. Kan u misschien doorgeven waar ik deze eventueel kan vinden.
  Hartelijk bedankt alvast. Groetjes agnes

  • carlavanklaveren op april 30, 2019 om 8:16 am

   Hallo Agnes, wij hebben ze indertijd gekocht bij Zeeman. Die heeft ze echter niet meer. We knippen ze nu zelf uit een hartje (sticker) of stuk plakvilt. Succes met het maken!

Laat een reactie achter